Bitkili Akvaryum Hakkında
Bitkili akvaryumların görsel güzelliğine dayanabilecek çok az insan vardır. Özellikle evde kurulumu yapılan bitkili akvaryumlarda görsel dizaynlar her zaman ön planda olmalıdır. Benim düşüncem bitkiler ön planda balık tercihleri ise bitkilerin güzelliğini ve dekoru ön plana çıkaracak özellikte ve türlerde olmalıdırlar.Örn 100 litrelik bir bitkili akvaryuma eklenecek 4 adet Melek türü balıklar dan ziyade sayıca 30 lu gruplar halinde olacak sürü balıkları (tetra türleri) örnk. neon,kırmızı burun tetra vb. yapılan dekor ile bir bütün olacaktır.High Tech tarzı yüksek hacimli akvaryumlarda ise tam tersi olması tercihimdir.
Malum evde kurulumu yapılacak herhangi bir akvaryum mutlaka dekor açısından göz doldurmalıdır.Evinizin her hangi bir köşesinde bulunan akvaryumunuz göze hitap etmeli ve temiz olmalıdır.Bakımsız veya dekor olarak yetersiz kalan bir akvaryum biraz sert bir ifade olacak ama çöpü andırabilir.
Eğer bitkili akvaryum ve bitki bakımı hakkında hiçbir bilginiz yoksa, hightech sistem yerine, lowtech sistem kurun. Hem masrafı daha azdır, hem de başarılı olma şansınız daha yüksektir.Co2 gereksinimi olmayan ve ya ışıklandırma ihtiyacı az seviyede bulunan türler tercihiniz olmalıdır. Zamanla tecrübelenince yüksek teknolojiden faydalanırsınız. Asla acele etmeyin.
Düşük destekli sistemlerin en büyük özelliği tabanın zengin kurulmasında yatar. Co2 ve Işık ihtiyacı az seviyede olacak kurulumlarda tabana özen gösterilmeli ve yine sıvı ve taban gübreleri ile bitki desteklenmesi yapılmalıdır.Daha önceki kurulumlarımda taban kurulumlarını özellikle lav kırığı,torf,kedi kumu, misket gübreler ile destekleyip çoğu kurulumlarda bitki kumu olarak hagen ilk sırada tercihlerim arasında yer almıştır.Bu kurulumlara yine zengin içerikli farklı firmaların bitki topraklarıda eklenebilir.
Saksı toprağı çok sağlam bir besin kaynağı oluşturuyor, fakat katmanları ayırmazsanız, müthiş bir kaos yaşıyorsunuz. Cyripto türleri bu toprağa bayılıyorlar. Sublata ve sazlar da aynı şekilde... Fakat gövdeli bitkiler için saksı toprağı şart değil. Olsa daha iyi olur, ama gövdeli bitkiler sudan da beslendikleri için su değişimiyle konuyu aşabilirsiniz. Saksı toprağını üst katmandan ayırmak için sineklik teli kullanmak çözüm olabilir. Fakat unutmayın köklü bitkileri sökerken, tüm akvaryum tabanı elinizde kalabilir. SAksı toprağını fazla kalın sermeyin. Zira çürüme yapıyor. 1 cm 'i geçmeyecek şekilde olsa yeterlidir. Ayrıca hindistan cevizi torfu çok daha uygun bir malzemedir.
Kedi kumu, filtrasyon açısından çok yardımcı bir malzeme. Tertemiz sulara hoşgeldiniz. Ama o da ne, küçük bitkileri dikmek bir eziyet oluyor. O kadar hafif ki, dip çekim aparatı tıkanıveriyor. Hafifliği yüzünden tüm katmanlar bitki sökerken birbirine giriyor. Yine de filtreleme açısından ve köklere taze mineralli su ve balık dışkısı gibi gübre taşıması açısından bulunmaz hint kumaşı, üstelik de çok ucuz.
Misket gübre, taban kurulumuna mutlaka tavsiye ederim. Sonradan da eklenebiliyor ama baştan koymakta fayda var. Bence olmazsa olmaz misket gübredir. Zamanla tükendiğinde yenisini koyarsınız olur biter.örnk 2 ayda bir eklenmelidir.
Hagen kum, siyah demir içerikli, bitkilere besin ve mineral veren bir kumdur.
Sıvı gübreler, besin açısından bitkiler için oldukça önemlidir.bazı elementleri sıvı gübreler ile almaktadırlar.
Malatyalı Akvaristler
01 Şubat 2012
div style=text-align: center;a href=http://www.yukle.tc target=_blank/aa href=# target=_blank/aa href=# target=_blank/aa href=# target=_blanka href=http://img391.yukle.tc/images/95254994lamasat.png class=high...
Bitkili Akvaryum Hakkında
01 Şubat 2012
Bitkili akvaryumların görsel güzelliğine dayanabilecek çok az insan vardır. Özellikle evde kurulumu yapılan bitkili akvaryumlarda görsel dizaynlar her zaman ön planda olmalıdır. Benim düşüncem bitkiler ön planda balık tercihleri ise bitkileri...